Štýlové a bezpečné vybavenie základnej školy: Aké zariadenie vybrať?

Okrem učebných pomôcok a praktického príslušenstva nesmie v základnej škole chýbať kvalitný a bezpečný nábytok. Ten bude slúžiť napríklad na skladovanie učebníc, písacích potrieb, dokumentov či búnd. Aké všetky kúsky zariadenia by sa mali nachádzať v škole a na čo pri ich výbere myslieť? Máme pre vás niekoľko tipov a rád.

Skrinky s dostatočne veľkým úložným priestorom

Skrinky sú základným kusom nábytku, ktorý nesmie chýbať v žiadnej základnej škole. Poskytujú miesto na odloženie kníh, zošitov, rôznych dokumentov, písacích potrieb a mnohých iných maličkostí. Nachádzať by sa mali ako v triedach, tak aj v kabinetoch, kanceláriách a riaditeľniach.

Pri výbere skríň do tried sledujte hlavne materiál, z ktorého sú vyrobené. Ten by mal byť pevný a odolný, aby nábytok pri používaní deti zbytočne neohrozoval. Ideálne je siahnuť po masívnom dreve alebo kvalitne spracovanej drevotrieske.

Spolu so skrinkami môžete do školy zakúpiť aj iné typy vybavenia tried. Vhodné sú napríklad regály, ktoré využijete ako knižnice, alebo rohové otvorené skrinky bez dvierok. Tie vyplnia inak prázdny kút a nebudú zavadzať pri prechádzaní.

Mnohé základné školy ocenia aj menšie skrinky na kolieskach, ktoré sa dajú jednoducho presúvať z miesta na miesto. Vložiť do nich môžete všetky knihy, pracovné zošity či iné potreby, ktoré následne bez akýchkoľvek problémov prenesiete do triedy, kde budete práve učiť.

 

Praktické série, ktorými zariadite každú triedu

Ak sa vám nechce premýšľať nad tým, či si jednotlivé kúsky zariadenia, ktoré ste našli, budú v triede alebo kancelárii rozumieť, stavte na praktické nábytkové série. Ich súčasťou sú viaceré typy nábytku v rovnakej farbe, materiáli a vzore. Výsledkom je jednoliaty dizajn miestnosti, ktorá pôsobí pokojne a harmonicky, vďaka čomu sa v nej dá sústrediť na učenie a prácu.

Ešte predtým, ako sa pre nejakú zo sérií rozhodnete, zistite, či obsahuje všetok nábytok, ktorý potrebujete. A nezabudnite si taktiež overiť, či sa zvolená farebná kombinácia hodí do miestnosti, kam chcete zariadenie umiestniť. Do tried pre prvákov či druhákov sú totižto vhodné aj výraznejšie odtiene, pričom starší žiaci ocenia skôr jemnejšie farby, ktoré nebudú neustále lákať ich pozornosť.

Pevné lavice a stoličky

Aby sa mali žiaci kde učiť, v triedach sa musia nachádzať lavice a stoličky. Ideálne je zvoliť prevedenia s nastaviteľnou výškou, ktoré sa dajú ľahko prispôsobiť podľa potrieb študentov.

V rámci veľkosti môžete vybrať jedno alebo dvojmiestnu lavicu. Následne nechýbajú ani viaceré farebné odtiene. Je len na vás, či do triedy zakúpite zariadenie v rovnakej farbe, alebo v nej nakombinujete hneď niekoľko odtieňov, ktoré vytvoria hravý výsledok.

Šatne na bundy a kabáty

Ďalším dôležitým zariadením základnej školy sú šatne. Tie poslúžia na odloženie búnd, kabátov, čapíc a topánok. K dispozícii sú dva typy, a to:

  • Otvorená šatňa – nemá žiadne dvierka. Spravidla disponuje háčikmi, na ktoré si študenti vešajú bundy. Môže, no nemusí mať sedaciu časť, ktorá zjednoduší prezúvanie.

  • Šatňa vo forme skriniek – deťom poskytuje viac súkromia. Niektoré skrinky majú aj zámok, takže sú ideálne na odloženie zošitov, učebníc, kníh a osobných predmetov.

 

Doplnkové príslušenstvo s praktickými funkciami

Základný školský nábytok je dôležité doplniť príslušenstvom, ktoré zvýši úroveň praktickosti danej triedy. Prípadne pomôže pri vyučovaní. Dobrou voľbou sú napríklad tematické koberce ideálne do školského klubu, stonožky alebo mäkké sedačky.