Inovácie v učebných pomôckach pre základné školy

Učebné pomôcky sa neustále aktualizujú a upravujú, aby boli nielen náučné, ale aj zaujímavé a deti bavili. Vďaka tomu dnes okrem učebníc a pracovných zošitov existuje množstvo ďalších zdrojov informácií, ktoré môžu používať mladší aj starší žiaci základných škôl. Aké sú najnovšie trendy a inovácie v oblasti učebných pomôcok?

Moderné učebnice a pracovné zošity

Moderné učebnice a pracovné zošity sú charakteristické tým, že spolu s cvičeniami kombinujú zaujímavé a lákavé farebné ilustrácie. Deti tak baví listovať v nich a vypĺňať jednotlivé zadania. Popri tom, ako sa zabávajú, sa však taktiež učia niečo nové a rozširujú svoje poznatky.

Hravé učebnice dnes nájdete na snáď každú tému od vlastivedy, informatiky, geografie, prírodovedy, biológie a chémie až po matematiku a fyziku. Veľmi jednoducho tak doplníte svoju školskú zbierku a poskytnete deťom zábavný zdroj dôležitých informácií.

 

Tabuľky a nálepky

Aj tie najzaujímavejšie učebnice, knihy či pracovné zošity prestanú deti po určitom čase baviť. Keď si všimnete, že ich sústredenie poľavuje, prejdite na ďalšiu efektívnu pomôcku, ktorou sú tabuľky, kartičky a nálepky.

Tabuľky a kartičky zvyčajne fungujú tak, že na jednej strane majú obrázok, pričom na druhej je jeho opis. Školákom ich tak môžete ukazovať a pýtať sa, čo na nich vidia. Prípadne ich môžete dať do dvojíc, aby sa skúšali navzájom. Podporíte tak ich sociálne zručnosti a schopnosť spolupracovať.

Následne sa stretnete aj s kartičkami určenými na zlepšenie písania a kreslenia. Upravené sú tak, aby sa dali kedykoľvek zmazať a školák mohol začať odznova. Plusom hry je okrem toho aj skutočnosť, že trénuje nielen písanie, ale aj počítanie a čítanie. Ideálna je tak rovno pre niekoľko ročníkov.

 

Zábavné hry

Školáci, a to hlavne tí najmenší, milujú hry. Ak teda chcete získať ich pozornosť, musíte im ukázať, že učenie nie je nudné a v určitom spôsobe môže byť aj zábavné. Ako to však urobiť? Stačí sa poobzerať po edukatívnych hrách.

V súčasnosti je na trhu nespočetne veľa hier, ktoré sa orientujú na naučenie jazykov (slovenčiny, angličtiny, nemčiny atď.), rozšírenie slovnej zásoby, zlepšenie výslovnosti alebo otestovanie už naučených znalostí. Máte tak istotu že nájdete to, čo potrebujete.

Mnohé hry majú formu kartičiek, nálepiek a plagátov. Dokonca, nechýbajú ani menej tradičné riešenia, ako napríklad stavebnice. Pomocou nich môžu žiaci pochopiť dôležitosť a fungovanie statiky.

Náučné podložky

Náučné podložky a koberce nie sú ničím novým. Práve naopak. Obľúbené sú už dlhé roky, a to hlavne preto, že sú účinné a deti ich milujú. Témou podložky môže byť čokoľvek – od dopravných značiek, zvieratiek, čísel a abecedy, až po ovocie, zeleninu a geometrické tvary.

Na rozdiel od predchádzajúcich pomôcok sú náučné podložky skôr doplnkom k výučbe. Hodia sa predovšetkým do školského klubu.

Praktické pomôcky

Okrem hravých učebných pomôcok nesmú v škole chýbať ani tie praktické a bežné, ako sú napríklad štetce, farby, papiere, výkresy, ceruzky, gumy, kriedy a perá. Následne sa vám určite zíde aj tuš, lepidlá, kužele, kladiny, športové vesty a ďalšie príslušenstvo určené na telesnú výchovu.

Na prírodovedu, biológiu a chémiu sa zas budú hodiť plášte, ochranné okuliare, skúmavky, rôzne vzorky a laboratórne lieviky. A na vlastivedu a geografiu zas zúžitkujete glóbusy, mapy, kompasy a magnetické ihly.

 

Elektronické učebnice a pracovné zošity

Posledné roky sú obľúbené aj elektronické učebnice a rôzne programy, ktoré môžu deti používať v škole, napríklad na interaktívnej tabuli, alebo priamo doma cez počítač. Ich výhodou je to, že súčasťou zadaní bývajú interaktívne grafiky a videá, čím sa učenie stáva jednoduchším a zábavnejším.