Hygienické potreby pre základné školy: Čo vám nesmie chýbať?

Klasické zariadenie do školy vo forme lavíc, stoličiek či skríň slúži na to, aby sa priestor dal využívať na učenie a pracovanie. Ak však chcete, aby práca išla skutočne od ruky a v priestore panovala príjemná atmosféra, nesmiete zabúdať ani na hygienické potreby. Pomocou nich sa zbavíte všetkých nečistôt a zároveň zabránite rozširovaniu baktérií, ktoré by mohli spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Aké hygienické potreby je dôležité zaobstarať do školy?

Základné vybavenie

Do kategórie základných hygienických potrieb sa radia:

  • Toaletný papier – žiakom ho môže dodávať škola, prípadne si ho môžu nosiť sami. Ak sa prikláňate k druhej možnosti, toaletný papier je vhodné kúpiť aspoň zamestnancom.

  • Papierové utierky – aj tu platí to, čo pri toaletnom papieri – utierky je vhodné zakúpiť aspoň zamestnancom. Ak zvažujete, že by ste ich nahradili uterákom a ušetrili zopár eur mesačne, svoje rozhodnutie si dobre premyslite. Uterák, do ktorého sa bude utierať viac osôb, bude plný baktérií, ktoré môžu spôsobiť zbytočné problémy.

  • Mydlo – výber je čisto na vás. Ideálne je zvoliť také, ktoré bude príjemne voňať a ruky dobre vyčistí. V prípade potrieb ho doplňte aj tekutou dezinfekciou.

 

Praktické dávkovače a zásobníky

Ak sa rozhodnete pre kúpu väčšieho balenia mydla, nezabudnite si k nemu zaobstarať praktický dávkovač. Ten zjednoduší umývanie rúk a zabráni rozlievaniu mydla po umývadle a jeho okolí.

Dávkovače sú spravidla konštruované tak, aby sa dali zavesiť na stenu. Veľmi ľahko sa vďaka tomu používajú a zbytočne nezavadzajú. Ich objem je rôzny. Zvyčajne býva v hodnote od 500 do 1 000 ml.

Okrem dávkovačov sú vhodnou voľbou aj zásobníky na papierové utierky. Tie sa taktiež starajú o poriadok. Zaisťujú, že utierky nespadnú na zem a nezašpinia sa ešte predtým, ako sa použijú.

Pri výbere zásobníkov sa uistite, že sú určené na typ utierok, ktoré ste si zvolili. Na trhu sa totižto stretnete s mnohými modelmi zásobníkov od tých na rolované uteráky až po tie na papierové skladané ZZ utierky.

Dezinfekcia, ktorá sa postará o všetky baktérie

Dezinfekcia dokáže zbaviť baktérií nielen ruky, ale aj povrchy nábytku a ďalšieho zariadenia. Je tak výborná na hĺbkové čistenie a upratovanie. Ideálne je zakúpiť si ju vo forme spreja, ktorý celý proces práce urýchľuje a uľahčuje.

Ak hľadáte dezinfekciu na čistenie rúk, do školy si viete zaobstarať menšie prevedenia do 300 ml alebo veľké do 1 litra. Tie budete musieť následne preliať do menšej nádoby alebo dávkovača.

Teplomer na kontrolu detí aj zamestnancov

Teplomery sa za posledné roky stali bežnou výbavou, ktorá sa nachádza v takmer každej škole. Ak plánujete doplniť zásoby alebo vymeniť tie staré za nové, zbytočne s tým nečakajte. Nikdy neviete, kedy nastane chrípkové obdobie a budete ich potrebovať.

Na kontrolu detí aj zamestnancov sú najlepšie infračervené bezkontaktné teplomery. Tie v priebehu niekoľkých sekúnd odmerajú telesnú teplotu, vďaka čomu je práca s nimi skutočne rýchla.

 

Výkonný sterilizátor vzduchu

Sterilizátor vzduchu je síce drahšie zariadenie, no rozhodne sa oplatí. Pomocou ultrafialového žiarenia efektívne čistí vzduch v uzavretých priestoroch a zabraňuje tak rozširovaniu baktérií či choroboplodných zárodkov.

Sterilizátory je možné umiestniť do tried viacerými spôsobmi. Zvyčajne sa k nim dokupujú mobilné stojany na kolieskach, ktoré umožňujú presúvať ich z miesta na miesto, alebo špeciálne stojany, pomocou ktorých ich zachytíte o nábytok. Prípadne sú k dispozícii aj lanká a retiazky určené na zavesenie sterilizátorov na strop.