Ako sa naučiť cudzí jazyk?

Schopnosť rozprávať či porozumieť aspoň jednému cudziemu jazyku je dnes kľúčovou zručnosťou, ktorú by mal mať každý človek. Okrem toho, že ju v dospelosti vyžadujú zamestnávatelia, je dôležitá aj pri cestovaní či v rámci bežného fungovania v živote. S učením nového jazyka je ideálne začať už v detstve a následne s ním pokračovať aj vo vyššom veku. Na čo všetko je nutné pri učení myslieť a čo na to budete potrebovať?

Základom sú učebnice, slovníky a pracovné zošity

Základom učenia cudzích jazykov v škole alebo doma sú učebné pomôcky vhodné pre vašu jazykovú úroveň. Tú zbytočne neprekračujte, aby ste textu v učebnici či pracovnom zošite rozumeli a nemuseli ste neustále siahať po slovníku.

Menšie deti a dospievajúci tínedžeri určite ocenia hravé učebnice s množstvom ilustrácií a so zaujímavými príbehmi. Tie celý proces učenia ozvláštnia a zabránia tomu, že študentov po krátkom čase omrzí. Starší žiaci na stredných školách, ktorí majú s jazykom viac skúseností, sa uspokoja aj s bežnou knihou pre dospelých.

Spolu s učebnicami a pracovnými zošitmi by vám nemal chýbať ani slovník. Ten vám na rozdiel od prekladača poskytne viac ako jednu alternatívu prekladu. Nehovoriac o tom, že práca s fyzickým slovníkom je oveľa autentickejšia a príjemnejšia ako rýchle zadávanie slov do počítača.

Pomôžu aj praktické cvičenia a hry

Žiaci na základných školách, a to hlavne tí na prvom stupni, dokážu veľmi jednoducho stratiť nadšenie pre učenie. Ich sústredenie môže v sekunde poľaviť, preto je dôležité neustále ich stimulovať. Výučbu s knihami je ideálne kombinovať s rôznymi hrami a cvičeniami, počas ktorých budú deti spolupracovať s ostatnými spolužiakmi. Prípadne budú niečo kresliť, maľovať alebo písať.

Na praktické cvičenia je vhodné zaobstarať si príslušenstvo vo forme kartičiek, podložiek, kociek alebo vkladačiek, s ktorými sa budú môcť deti hrať a popritom sa učiť niečo nové.

 

Mobilné a počítačové aplikácie sú zaujímavou pomôckou

Starší študenti sa síce vedia na výučbu sústrediť dlhšie a lepšie, no aj ich môže po čase prestať baviť. Práve preto spravíte dobre, keď v rámci nej využijete najnovšie výdobytky modernej doby – aplikácie. Tie často okrem samotných cvičení obsahujú aj rôzne zaujímavé grafiky, videá a obrázky, ktoré robia učenie jazyka jednoduchším a prirodzenejším.

V škole je najlepšie používať počítačové aplikácie, ktoré môžete premietať na interaktívnej tabuli alebo cez projektor. Na jednotlivých cvičeniach tak bude pracovať celá trieda. Následne študentom môžete odporučiť niektoré mobilné aplikácie. Pomocou tých si budú precvičovať svoje schopnosti aj doma.

Pre cudzie jazyky je kľúčová pravidelná komunikácia

Základy jazyka sú síce dôležité, no na to, aby študent vedel plynule komunikovať, nestačia. Počas výučby preto nemyslite len na používanie kníh a pracovných zošitov, ale snažte sa s deťmi taktiež komunikovať. Nastoľte tému, ktorá bude zaujímavá pre všetkých, a nabádajte ich k tomu, aby sa na ňu vyjadrili.

Ak by deti nechceli rozprávať alebo neviete, ako ich namotivovať, popremýšľajte nad zaobstaraním praktických kartičiek, podložiek alebo iného príslušenstva. Hravé obrázky deťom vyčarujú úsmev na tvári a pomôžu im prekonať blok či strach z rozprávania pred triedou.

 

Vhodné sú aj filmy a seriály

Klasické filmy a seriály sú určené hlavne pre starších študentov s dostatočne veľkou slovnou zásobou a základmi gramatiky. Na internete však určite nájdete aj jednoduchšie rozprávky alebo kratšie filmy, ktoré môžete premietať začiatočníkom. Ideálne aj s titulkami v danom jazyku, aby si mohli prečítať slovíčko, ktoré nestihli zachytiť alebo mu nerozumeli.